Dag 6 Havner: Hammerfest–Havøysund–Honningsvåg–Kjøllefjord–Mehamn–Berlevåg

12.05.24

Da er det dag 6 og vi har passert Nordkapp, men først vil jeg fortelle litt mer om maten og hvordan det fungerer. En kelner kommer til bordet med en «Mobil» og tar bestillingen som kan være: ( alt i stykker, biter etc ref. frokost her) 2 stk bondebrød, 2 stk laks, 1 sild, 2 stk Jarlsberg, 1 fruktfat, melk, juice, kaffe, bløtkokt egg, bagels med sjokolade…
Bestillingen går direkte til kjøkkenet og leveres få minutter senere (2-3).

Så litt fra kvelden i går. Vi forventet stinn brakke under showet, men det var det ikke. Vi kom sent, til poenggivningen. Det ble bare tre igjen som holdt helt til slutt og de var fra Bergen. Vi gikk en tur på dekk etter showet og der var det veldig lyst og vakkert kl 01.00.

Første stopp i dag: Havøysund.
En liten bygd langt i nord og langt ute i havet i et sund.
Her møtte vi søsterskipet og det ble oppvist fantastisk sjømannskap med kort landligge og skifte av kaiplass. Jeg har sett havsuler og ørn på vår vei, men her ble det opplyst på høytaleren at det var hval i havnebassenget. Helge fikk se den, men jeg stod på feil side av skipet.

Neste punkt på dagen og turen er et av høydepunktene – Nordkapp.
Vi la til i Honningsvåg hvor vi ble hentet av busser. Dette var eneste organiserte opplegg vi hadde planlagt å delta på. Prisene kan være en av grunnene til det. Denne bussturen koster kr. 1700.- pr. pers. På kaien stod det en maxitaxi som skulle ha 650.-. Er ikke sikker på om det var pr. stk. eller for hele bilen?
Guiden på bussen var flink og ga mye info. Snø over alt og snart var vi oppe i tåken og der ble vi. Litt skuffende. Det var satt av 1,5 timer på Nordkapp, noe jeg syntes var mye, men det ble lite. Det er et gedigent senter hvor det meste er i tunneler nede i bakken.
Brukte fort den tiden vi hadde, fikk sett globen i tykk tåke, men som nevnt, mye annet å se.
Kuriositeten er at hele senteret er bygget rundt en innhugget autograf fra en thailandsk konge i 1907. Og – det finnes faktisk et eget Thai Tempel under bakken på Nordkapp.
Visste du det?

Som vist på bildene, souvenirbutikken var enorm. Et annet moment var at vi var veldig få denne dagen. Rundt 100 personer fra båten vår og kun noen få andre.
Ser bilder hvor 2 digre cruiseskip ligger i Honningsvåg, da må det være kaos.
Som nevnt er vi kanskje ikke mere enn 100 reisende om bord, det er deilig.
På vei til og fra Nordkapp (over Magerøya) så vi mange reinsdyr, ja helt ned i hagene inne i Honningsvåg. Om bord fikk vi deilig suppe og eplekake med egge- /vaniljekrem inne i.
Gosj – den var goooood.

Nå sitter jeg (Helge blunder) på vei til Kjøllefjord. Så langt nord du kan komme i Norge og vi er enda et stykke lengre (ute i havet) Det har gått noen lette sluddbyger.

Tar en ting til, mens vi er i gang: skipet glir så stille fremover at man ikke føler man er på en båt – heller et tog som går lydløst på skinner.

På vei inn til Kjøllefjord møter vi Finnkirka. En av Europas flotteste klipper.
Fantastisk i alle vinkler.

Litt uflaks for nå bader hele Magerøya (i det fjerne) seg i sol, helt uten tåke.
I Finnmark bor det 2% av Norges befolkning på 15% av arealet. Her finnes ikke trer.
Har kun sett noen i enkelte hager. Alle de små kystbyene ser helt like ut med slitte hus fra 50 tallet. Har nå også vært innom Mehamn og Berlevåg, men så ikke mannskoret der.
Det vi derimot så under middagen var tumlere, niser, eller delfiner for noen.
de lekte og «strøk» under båten.

De blir veldig like småbyene på kysten i Finnmark. Dette kan også skyldes nå når snøen smelter, noe som nesten legger et kamuflasjenett rundt tettstedet.

PS fikk et nytt fjes i dag 😉