Flytur til Brisbane dag 5

Våkner til frokost på rommet, selvkjøpt og passe tørr, men funker greit når kaffen går ned. Rydder rommet og gjør klar til å forlate, da ser jeg at den «ryddige» fruen har vasket yoghurt flasken før den skal videre. Akk ja.

Pent vasket og klar til å kastes – Korrekturleser mener det skal rettes til : gjenvinning

Taxi fant vi med en gang og i motsetning til sist kunne vi ta den. Sist jeg var her tok det 8 taxier før vi fant en som kunne engelsk. Denne gangen har Hong Kong vist at det meste fungerer greit med engelsk. Sikkerhetskontrollen er grundige og utrolig effektiv, men jeg tror vi hadde vist passet 6 ganger før vi var igjennom.

At det er en stor flyplass, forstår du når det er skilt med gate 530. For å komme til vår gate måtte vi ta undergrunnstog i lynfart. Da vi skulle bruke opp Hong Kong dollarene falt valget på sjokolade. En pose M kostet det samme som middag for to! SJOKK! Men kanskje var tannpussen til Ingegerd litt dyrere ca 80.- kr. Hun hadde åpnet en flaske vann på rommet, WOW! Vi trodde at den var gratis siden den stod framme.

Se gate numrene
Toget til vår avgang/gate

Vi flyr med Cathay Pacific som tydeligvis er en gigant i østen. Sist var det «hauger» med jumbojeter her, men nå er det meste byttet ut til mer moderne fly. Se på bildet under, den store aktiviteten her er flytte land. Over alt finnes sandlektere som sanker og leverer sand for å utvide landområdene.

Se lekterne i bakkant av bildet.

Sittende nå på flyet til Brisbane og har det er komfortabelt etter et utsøkt måltid med rødvin, is og kaffe + 2 filmer. Passerte nettopp tuppen av Australia, så vi er på vei. Det er et rikt utvalg av filmer, bøker tv-stasjoner, musikk, wifi, shop, spill osv om bord. Det er mørkt ute så vi ser ingen ting hverken på kameraene eller ut glaset. Er på rommet i Brisbane – godnatt.

Avslutter med et bilde fra i går:
Skjønnheten og udyret i Hong Kong (hun syntes jeg skriver for lite kritisk om meg selv 🙂

En liten apostrof:
Kommer vi tilbake noen gang til Hong Kong får vi håpe det fortsatt er et fritt sted som forsetter å reklamere for Facebook i lysende tekst over 500 meters høyde på en hel skyskraper, ikke fordi jeg er fan av Facebook, men fordi Facebook er forbudt i Kina. Utvikler Kina seg videre på den stien de har valgt, frister det ikke med ny tur der.

Biltur Australia dag 6

Dag 6 Australia

Vi endte opp med ny rekord i går kveld, 21. etg. på hotellet i Brisbane.

Riktig spoky med vindu fra gulv til tak bare 80 cm fra sengen.

På gaten neste morning var det herlig varmt vær og en liten spasertur til den ventende bilen. Bilen stod i et mørkt parkeringshus, trangt var det også. Besluttet å kjøre ut bilen for å få inn kofferten. Til min store overraskelse hadde de gitt meg en bil uten pedaler og ratt! Fuck – gikk 5på det man ikke burde i Australia, kalles venstre kjøring #&%

Turen forbi «Goldcoast», som kan ligne på Miami Beach, gikk på 8 felts motorvei og venstrekjøring var enkel når fire felt gikk i samme retning i de neste 2 timene. Kjørte av for vår tradisjonelle brunch, som i dag ble tatt i Cabarita. Hvor vi også tok veien til det kjente minnesmerket – se bilde under.

Klikk opp for å se tekst.

Merkelige menyer de har her down under, de er merket med KJ/kalorier  med store tall, og leter du godt finner du prisen.

På veien ned til Cabarita passerte vi mange overgangsfelt for Koala-bjørner. De var merket både med skilt og brede grønne felt med gule sidestriper over veien.

Det første ville dyr/fugl i Australia ble Wild turky (kalkun).  Sorte på farge med røde hoder. Først en over veien fremfor bilen (flygende), siden dukket de opp rundt bena på oss både her og der….. Har hatt 34 gr på det meste i dag.

Turen til Byron Lighthouse ble en positiv opplevelse på Australias østligste punkt. Der fikk vi se knølhval blåse og ikke minst: kuleis i megastørrelse. Mistenker at ungdommen som serverte trodde hun laget alle til seg selv.

Svingte forbi verdens største reke ved Ballina og fikk solnedgangen over det australske landskapet på sitt beste. En liten avstikker førte oss til planlagte Yamba for natten. Motell denne gangen. På veien hadde vi sett de første Kakaduene, men her, gudbeire meg, 100drevis i trærne som skrek for natten. Et lurveleven som bare hører Australia til.

Da holder det med en reke

Mexicansk mat i kveld. Sammen med mange surfere som var fornøyd med dagen som hadde hatt både vind og varme.

Biltur Australia dag 7

Endelig på nett. Vi sliter med ustabile og veldig dårlige nett (Internett)
FOR en dag – i dag ble det virkelig Australia dag med alle forventninger oppfylt.
Vi fikk en litt uventet opplevelse i går da jeg skulle lade IPhonen i bilen. De snakket sammen og plutselig kom kart og anvisninger opp i «ryggepanelet» JIPPI , nå kunne vi se hva damen skrek ut om veianvisninger på den store skjermen.

Dette er landet for snute- og snorkelbiler. Snutebiler er som gutter vet: store lastebiler med snute- og snorkelbiler er ikke brannbiler, men biler med snorkel som kan kjøre med vann over panseret. Veiarbeid er det alle steder, men ikke til hinder. Imponerende når de lager ny 4 veis med alle 4 felt samtidig gjennom skogen.

I dag var det totalforbud mot all ild. Bushfire (skogbranner) er nå i toppsesongen. Forbudet ble annonsert på radio og på store vei/lysskilt. Vi så røyk i det fjerne og kjørte gjennom områder som var rammet (slukket).

Dagens første avstikker ble til Urunga Boardwalk.

Et flott anlegg hvor man kan gå langt ut i en mangroveskog, langs et elveutløp til havet. Det var mange plaketter på gjerdet som vi antar er steder noen har strødd asken til kjære (fine ord på plakettene).
Utenfor kafeèn ble jeg tilsnakket flere garnger (typisk australiere). Den først var en dame som kom smilende og i refleks fikk hun et smil tilbake. Da kom følgende:
It`s friday – we should bee smiling! – herlig.
Den neste var en dame i en stor Landrover som hadde 4 forsøk på lukeparkering.
Hun smilte også da hun kom bort til meg og sa: You din`t see that 🙂
Vi handlet i en SPAR butikk hvor betjeningen kunne bekrefte at man fortsatt må i en Bottleshop for å handle alt sterkere enn soda – så vi gjorde. Mannen bak disken var ivrig på å vise oss mannen på «19 crimes» rødvinsflasken da vi kom med den.

PS Jameson var ikke helt borte i denne versjonen heller :o)

Han satte kameraet på mobilen mot mannen og han snakket.. sprøtt. 19 crimes har de i Norge men her har de 6 sorter. 19 crimes står for de 19 ting som kunne dømme deg til Australia når de sendte fanger hit.

En annen avstikker gikk til Crescent Head Lookout.

Det er mye campingbiler og campingvogner på veien men der er også de ville dyrene.
Vi talte 37 roadkill i dag -påkjørte dyr. Dette ble pelikanenes dag helt frem til vi så den første wallabyen/kengeruen. Det ble bare begynnelsen, for etter den første (som kom sent) ble det veldig mange.

Det var sikker 15 til på denne plassen

Vi har nå hørt papegøye-konserten som foregår hver dag ved solnedgang og soloppgang i en time -heavy . Dette i Port Macquarie, som blir nattens sted.

En måned til Kee West :o)

Biltur Australia dag 8

Det startet med det som skulle bli en koselig middag på en restaurant-terrasse ved havnen. Vi hadde fått bord like ved sjøen og bestilte det som fristet mest. Dette tar jo alltid litt tid og mens vi ventet merket vi at vinden økte. Ikke bare økte, den tok fatt i alt og vi måtte flykte innendørs. Det smalt i dører og vinduer, samt trær som skrapet mot vegger og vinduer. På vei hjem til rommet hørte vi hvordan papegøyene skrek som fulle sjøfolk i trærne. De må ha gynget kraftig. På rommet var det ikke akkurat stille heller.
For første gang slo vi på TV for å se hva som sendes her. Det var et dating-opplegg som fattet interessen – og sjokk, TV-verten gikk i kne og rødmet da en av deltagerne fortalte hvordan hun ville løse et problem. Kan ikke skrive det her, men det var noe med toeren. Spør oss en dag det passer

Ved frokostbordet i dag viste det seg (på TV) å ikke bare være mye vind, det var skikkelig krise i Sydney etter nattens hendelser.

Litt tidig forleden da vi kjørte inn i Yamba, de spilte Grieg – Dovregubbens hall, hele stykket på bilradioen. Godt med noe fra Bergen så vi kan få litt hjemlengsel 😉

Et besøk på Koala sykehuset i dag, var kjempekoselig og veldig opplysende for oss som tror det er en bjørn, det er det ikke. Fikk en full gjennomgang samt hilse på mange av de litt trøtte dyrene som sover 18 – 20 timer i døgnet.

På stedet var også et komplett rikmanshjem fra ca 1870 – klassisk australsk hus.
Det rare var at det var peis i alle rom.

På rommet vårt i natt hang det et bilde av et søtt lite fyr og det måtte vi jo besøke:

Crowdy Head lighthouse

Må ta en liten oppsummering på gjenglemte ting på hotellrom: en elektrisk tannbørste, en USB ladekabel og en sommerdunjakke. Tannbørsten gikk greit for på andre hotellet fikk vi 4 nye,
Ute på bondelandet bruker de liggende melkespann som postkasser. Sist jeg var her var kanskje 50% av alle biler av merket Holden, nå er det veldig få. Holden er produsert i Australia som noen andre merker. Det er som regel kjente merker, men med nytt navn.

Det store målet i dag var Tomaree Head, et fantastisk utsiktspunkt som også hadde stor betydning under krigen. Turveier her i Australia er fantastisk tilrettelagt. Vår første slange dukket også opp på stien der.
En riktig «cliffhanger» opplevelse.

På vei inn til Newcastle passerte vi gigantiske losseanlegg for kull. I Newcastle ble det litt hotell-kaos. Det jeg trodde ville funke var en overdimensjonert pub med senger over. Heldigvis var det fullt. Neste forsøk viste seg å være et automat-hotell der alt må være bestilt på forhånd – bare å gå igjen….
Etter litt for mye venstrekjøring i by i mørke fant vi noe litt lengre ute. Den è god – takk for i dag.

PS Tips – gå inn og se på bilder – de fyller bedre ut det vi skriver om.
Bilder finner du i menyen under hvert land.

Biltur Australia dag 9

Fra Newcastle til Blue Mountain – O`what a day!
I Newcastle har de et fantastisk minnesmerke over første verdenskrig: Newcastle Memorial Walk. Her har de laget Fløien og Ulriken på en gang, for det har de jo ikke.
Dette er en gangvei over klippene ved sjøen og er en luftig tur. Den er vakkert utført og med tekster og skulpturer som ivaretar temaet: Word War 1. Antall falne med navn, steder slag fant sted og hvor de kjempet rundt i verden.

En luftig tur. Se flere bilder i billed mappen.

Det neste vi klarte i dag var å kjøre feil, men som alltid kommer det noe godt ut av det. Vi havnet i en Nasjonalpark hvor vi traff nye venner. Å vandre rundt med Kenguruer, Wallabier, Koalaer og Emuer er ganske fint å oppleve. Stier førte oss til gamle Aboriginer -boplasser med huler, håndtegninger og steinavtrykk.
Har vi ikke følt oss i Australia før, var dette øyeblikket, tull – vi har følt oss i Australia hele tiden.

Mor og datter (kanskje sønn?) Til de små: se nye koala-bilder i bildemappen.
Får bruke damen en gang til – kan ikke fordra selfie.

Nå – avdeling for generelle opplysninger/opplevelser:

I går gikk det med 7 hus i en skogbrann. Brannene er de værste på mange år.
Vi har sett påskeliljer og tjeld (fuglen). Det er vår i Australia.
Det er mange som setter pris på maten her, bare synd de ser slik ut.
Setter stor pris på min følgesvenn, kunne ikke vært uten. Regner med dere har lest om Osmo på startsiden.
Australierne er fantastisk hyggelige, høflige og imøtekommende. 10 av 10 mulige ,-)
Noen biler er merket L og andre med P. Vi tror der er learning og prakcis?
De opprettholdt forsøket på hjemlengsel med å sende AHA – Take on me.
Biler kjører stort sett uten lys.
Google Maps som er forhåndsnedlastet funker utrolig bra til navigasjon og da på norsk. Hver gang vi skal til et nytt sted finner vi det på kartet og trykker finn rute/start.
Får oppdaterte km kontinuerlig og rettelser hver gang vi havner på landet.
Flere og flere matsteder har automatisk bestilling (se bildet under). Man velger og trykker på skjermer og betaler samme sted, så blir man oppkalt når maten er klar.

Vi kjørte videre til dagens mål for natten og turens høydepunkt i Australia, Blue Mountain. I en høyde på over 1000 meter og med kuling +, samt 7 grader ble det mer enn en kald opplevelse. I natt skal det ned i 2 grader, men morgendagen blir knall med spektakulære opplevelser!!!

Three Sisters – Blue Mountain i kveld,

Biltur Australia dag 10

Dagen hvor vi våkner opp til 4 grader og sterk vind i 1000 meters høyde. Vinden hadde gitt lyd fra seg gjennom natten og vi fryktet hva våre sommerlige antrekk ville hjelpe i dag. På vei til de tre søstre forstod vi fort ar dette ville bli kaldt og det ble det, men for noen opplevelser. Først ned trappene «Giant Stairway» til «Honeymoon bridge» til den første søsteren.

Nederste del av Giant Stairway
Honeymoon bridge

For at dette skal bli imponerende må jeg ta med neste bilde som viser de tre søstre og broen over. Det hele blir enda bedre på lengre avstand.

Etter dette tok vi turen til verdens bratteste jernbane – 52 grader. Fløibanen er 26 grader på maks. Det ble jubel og Indiana Jones stemning med musikk og tunnel.
Den førte oss til bunnen hvor det var tilrettelagt for en gangtur i tretoppene og langs bakken i en regnskog. Med mange dyre/fuglelyder og rester av gammel gruvedrift var dette en ny opplevelse. Turen gikk gjennom skogen til neste stopp som var en taubane opp igjen. En ny taubane (buss av størrelse) tok oss videre over dalen med spektakulær utsikt.

En svevende opplevelse i frisk vind.

Må ta med dagens slange som var et syn. Vi møtte mange slike dyr langs de ubeskrivelige turveiene i dag. For flere bilder – se billedmappe.

Utsmykning langs turveiene.

Så litt fakta – opplysninger:

Det er laget «taubroer» over motorveiene for Koalaene.
Det skrytes over at de har plastikk penger og da mener de ikke kort, deler av sedlene er av plastikk.
De opplyste at en aksjon i helgen i og rundt Sydney hadde tatt 240 fyllekjørere.
Brannene vi har referert til er nå de værste gjennom tidene og har tatt 15 hus.
De meldte også 90 km/t på vind her i dag. Har sjekket, det er storm 25 m sek.
Det gjør det hele litt kjølig selv om det er 18 gr. Vårløvet springer ut i Sydney i disse dager.
Jeg fikk kjeft i rulletrappen, det viser ser at de gjennomfører venstrekjøring også der folk ferdes/går. På et kjøpesenter i Sydney (som vi nå har nådd) viste det seg, under et måltid hvor vi telte forbipasserende, at det må være 70% aseater i denne byen. Korrekt ville det vel være å si: med aseatisk utseende. Dette i «rush» til T-Banene.
Som sist, det ble en utfordring å levere bilen. Først feilkjøring over den kjente broen, men det var jo noe å ta med det også. Så en time for å finne bensinstasjon. Ak ja.

Vi har nå kjørt distansen Bergen – Bodø sånn ca eller Bergen – Stockholm – Oslo.
Det er en pakke full av opplevelser i Australia og vi må finne tid i kalenderen til resten av landet,,,,,,

Vi fant hotellet og når Lykketrollet som jeg blir kalt (utseende) og er med, ble det oppgradert fritt til nytt rom i toppetasjen som i denne omgang er i 7.
Legger fra oss på rommet for å ta en rask tur til supermarkedet i nærområdet. Kaos, Kaos og K – enda verre når vi kom til de 30 selvbetjenings kassene. For å si det på Ingegerds vis: $#&»#*****@@@@@

Nå er vi klar for å ta turen til eller skal vi si i Operaen. Er ikke sikker på hva, men det er en som tømmer varmtvannet i dusjen. PS hun påstår hun fryser.

De tre søstre og broen.
Må bare ta med denne fra regnskogen med Loddefjordpalme i midten – helt knall 👍🏼👍🏼

Sydney dag 11

Da var spørsmålet: Hva gjør man i Sydney på en dag. Jo man står opp, tar en yoghurt, litt juice, kaffe, pusser tannen og planlegger. Veldig enkelt – vi gikk på Maritimt museum som ligger i gangavstand. Der møter vi en høflig vakt som spør om vi vil betale eller gå gratis. Vi valgte gratis (pga tid), litt redusert tilbud men overveldende nok. Og jeg fikk møte mannen jeg søkte etter, han som sitter og lager seilskutemodeller. Utrolig å se på, utrolig å snakke med. I dag laget han sandsekker som last til skuten, sydd på vrangen – mindre enn fingernegler.

En stødig kar med dårlig hørsel.

Utvalget av modeller, historier og bilder var superb. På utsiden lå mange «store» modeller – det vil si full size. På den flotteste jobbet noen karer som var stolte som frosker. Dette var en ljåt fra 1901, kontrahert av en bankmann, og så kom en lang historie. Det som er vår historie er hvordan pensjonistene går inn i samfunnet her, som denne mannen. Han var en av de frivillige som jobbet på museet, som andre ellers i samfunnet. Hans yndlingsfrase var, hver gang han fikk telefon og kunne svare: har ikke tid, jeg vasker en 118 år gammel dame.

Se hvordan de dekker til for å vaske «litt» teak.

Etter en runde rundt operaen tok vi et lurt valg. Skal vi ta Hop on – Hop off bus, nei!
Vi så på kartene til alle båtene/fergene som trafikkerer havnen til Sydney. Mens vi gjorde dette kom nok en frivillig (pensjonist) bort til oss og spurte om vi trengte hjelp.
Det gjorde vi og etter noen minutter hadde hun sendt oss til Manly med båt. Dette er et sted ut mot havet, ca 30 min fra Sydney havn. Turen ble rene havnecruiset for gode bilder og tur til et sted som falt oss i god smak.

Vi forlater Warf 3 for å dra til Manly – sjekk på kart.

Tilbake til disse frivillige, de er over alt, utgjør givende arbeid og er en trivselfaktor i samfunnet. Det er mye med Australia jeg ville adoptert til Norge. Veisystemene, tilretteleggelse for naturopplevelser, frivillige osv…… Det må være noe vi gjør gale når sosialbudsjettet tar mer enn 50% av kaken (min første politiske ytring).

Vi returnerte fra Manly like før solnedgang og fikk noen «vakre» bilder fra havnen.

I en tidlig solnedgang – se også billedarkivet.

Så kommer litt plukk/ tidligere glemt og noe nytt:

I Blue Mountain kjørte vi også feil første dagen. På marken så vi mange Kakaduer og vi stoppet for å filme de. Etter en stund flakset alle mot oss og det virket som om de: enten var skremt, eller – bli med, for det kom en flokk på 50 – 100? flygende over oss.
Da vi kom på hotellet i går stod tv-en på og hva ble spilt mens vi sjekket inn?
Helt utrolig – vi så: Alan Walker i videoen som er tatt opp på Ulriken. Damen i skranken var kjempefan.
Operaen er dekket med fliser fra Sverige – tror de heter noe på H, Haggersten?
Størrelsen er som på baderom (ikke vårt). Hvordan skriver jeg denne bloggen?
Jo – jeg noterer stikkord gjennom dagen, utrolig hvor fort vi glemmer – derfor kommer noe en dag eller to etter også.

Klar for New Zealand, tror du vi gleder oss?

Broen fra 1929 med 8 kjørefelt pluss jernbane? Er litt ustø på tellingen her.

Blog Australia

The land down under. Selv om dette ikke blir min første tur der, kjenner jeg på spenningen. Alt blir liksom veldig annerledes. Når fugler er papegøyer og man kjører i skoger av eucalyptus, da vet man at man ikke er hjemme lengre :•)
Her blir det biltur ned kysten fra Brisbane til Sydney og tur i noen av nasjonalparkene.

Hotellet Ibis Styles i Brisbane.
Ibis Styles på kartet
Sydney Hotel QVB
Sydney Hotel QVB på kartet.

Bilder Australia

Mye spennende motiver her. Klikk opp bildene.

Kart Australia

Australia
Australia er et land i Oseania sør for Indonesia og Papua Ny-Guinea. Det er verdens sjette største land regnet etter flateinnhold, og opptar mesteparten av den verdensdelen det er en del av. Den østlige siden av landet ligger ved Stillehavet, den vestlige ved Indiahavet.
Hovedstad: Canberra
Befolkning: 24,6 millioner (2017) 

Farlig: «Sydney funnel web edderkoppen er en av de dødeligste edderkoppene i verden. Den er veldig aggressiv og de giftige piggene er så kraftige at de kan trenge gjennom stortåneglen på en voksen mann». (fra norsk-webside)
Fra Australiansmuseum:  «Again, it is true that Sydney Funnel-webs have one of the most toxic venoms (to humans) of any spider. However, it is not true that all funnel-web bites are life-threatening. The venom of juvenile and female Sydney Funnel-web Spiders is much less toxic. Nor do they jump onto, or chase people, or live in houses – these are all urban myths.»

Sydney
Sydney er Australias største og eldste by. Med over 4 millioner innbyggere, er Sydney-metropolen den største og mest innflytelsesrike av de to finansielle, transport, handel og kulturelle sentrene i Australia. For mange er Sydney selve symbolet på Australia.
Befolkning: 4,627 millioner (2011)

Vi lander i Brisbane og drar videre til Sydney
Biltur ned en del av østkysten av Australia.
Vi har 6 dager på turen inkl. en dag i Sydney. Prøver også å få til en del tid i Blue Mountains National Park – som skal være fantastisk. Klikk på kart og se planlagte overnattinger.

Planlagte overnattinger sånn ca:
05.09 Brisbane – Yamba ca 275km
06.09 Yamba – Port Maqarie ca 291 km
07.09 Port Maquarie – Newcastle ca 244km
08.09 Newcastle – Katoomba ca 192km
Blue Mountain
10.09 Katoomba – Sydney ca 118 km
Imponerende by med mange fergeruter (passasjer-ruter). Legg merke til Bondi Beach nede til høyre, ca 10 km fra sentrum, noe som tilsier at sentrum er nokså kompakt. Klikk på kartet for å se det utrolige havnelandskapet.

Prøv denne: https://webcamsydney.com klikk på lenken eller bildet. Fantastisk live webkamera. Se om det er dag eller natt. Fullskjermskvalitet.
Lenke til Reiseinformasjon – hjelp