Flyturen dag 0

Da er vi igang etter 6 måneders planlegging.

Nøye arbeid og generalprøve ved første innskjekkning – billett-appen virker ikke og utskrift viser ikke nummer, gisp, blir alt avlyst nå?
Neida, jeg har med backup-person også som er duplikat av alt. Dette går bra! Så kommer neste: flyet er overbokket, kan vi ta et annet fly?
Nei det kan vi ikke, neste hinder passert.
På Flesland var det bare en person som ble ropt opp på de to timene:
Kan Åse Carlsen komme til….
Flashback 50 år tilbake – fru Carlsen «Frode`n sin mor i tredje ref. Sandviksveien 99a».

Vi fløy med den nye «jet`n» til Widerøe til Helsinki og det var en positiv opplevelse,

I Helsinki stod mye av skiltene på kinesisk så vi skjønte fort at dette er portalen til østen og med 95% asiater om bord, så stemte vel det.
Her ble det et helt nytt Airbus 350 fly som overgikk Dreamlineren i «lysshow» i taket. Det var nesten som om taket ble borte og skyene kom fram. Se bilde: PS det lever i tillegg til lyset

Neste pluss: jeg hadde nettopp fortalt om en avgang fra Hongkong med kamera i snuten, men her hadde de det både i snuten og på halen.
Dritstilig, spesielt ved avgang og landing.

Så må jeg bare kommentere ordensmennesket, begge har spist opp og de samler inn for å tømme avfallet i boset, men må vi da rydde først?

Gammel teknologi: sammen med 300 kinesere på flyet var det mange aktive skjermer, men bare ET lys, gjentar: bare ET lys, til gammel teknologi.

Etter en vakker soloppgang var det landing i Shanghai og……
prøv en så stor flyplass uten en minibank, feil det var en, men det tok bare en time å finne den. Da kommer Ingegerd med en 100 lapp, men vi viste ikke hvor mye den var verd. Prøver å spørre en kineser om hvor mye den er i US$ Og får bekrefte 100 dollar. Feil igjen – bekreftelsen var bare at 100 er 100 @#$?`»»

Så var det tid for dagens første høydepunkt, JIPPI!
Har du noen gang sett en jernbanevogn full av menn som jubler av glede så nesten gråten tar de? Det så vi i dag da Maglevtoget passerte 430Km.
Whow, Whow, Whow….

Etter å ha prutet taxien ned fra 200 Yuan til 100, var vi på hotellet.

Shanghai dag 1

Vi er i Kina, Shanghai – knip meg i armen!
Etter få minutter på hotellet forstod vi at vi virkelig er her.
Kobler opp Wifi så kommer det: klar orientering om hva som er lov osv…. Her er ikke Google, YouTube, Twitter, Google Maps, Facebook …. mm.
Ute på gaten kom den virkelige overraskelsen – tilnærmet helt stille, vi hørte ikke trafikken. En koffert som ble trillet på andre siden av gaten var det eneste «bråket». Det viser seg at alle skutere er EL. Det må mange biler være også. Luften oppleves som ren og det i verdens nest største by.

Vi har hørt om kameraovervåkning, men du vil ikke tro det: ca 10 kamera på stolper med 20 meters avstand hele veien langs elvepromenaden og jevnlig stod det kommandosenter i større politibiler med kamera på taket.

Ca 70% av bilene vi så var av ukjente merker. Fra kl 15 til kl 01 hadde vi ikke hørt en eneste sirene!! Det er sikkert premie for å finne boss på gaten – det finnes ikke. Det samme gjelder minibanker.

Endelig fikk vi se den berømte Skylinen.

Vi er blitt «objekter». Både Ingegerd og jeg ble tiltalt på åpen gate. Hvor kommer dere fra? Ikke rart, vi så kanskje maks 50 europeere (hvite) i går.

På kvelden ble det mere folksomt og vi fikk oppleve nok noe helt utrolig:
alle som gikk i retning elven, gikk på en side av gaten, motsatt retning – motsatt side. Politiet var med å regulere dette. Vi så ingen unntak!

Kveldsstemning langs elven.

Heisen på hotellet virker bare til der vi har lov mot å bruke romnøkkelen.
Så godt som ingen kan engelsk, men har en app vi snakker til.
Vi har da sagt det på engelsk, men så prøvde jeg med «plastpose» og det virket – posen kom.

Er ikke tilhenger av Cinafood, men etter Lamb Cummings er jeg overbevist, ny favoritt!

Turen er jo døpt: Fra Bergen til Bergen og spør noen hvor vi skal, så er det jo til Bergen. Bildet under beskriver dette og jammen snek det ikke med en grønn Ibsen 50 lapp (som kan være Mao?).

Shanghai dag 2

Glemte å fortelle at det var lørdagskveld i går og det i storbyen, metropolen…, men hva så? På antall pubber, utesteder etc. og lukkertider, så kunne byen vært styrt av en sørlandsk menighet. Lysene gikk kl 23.
Riktignok er dette i sentrum, men det er her hotellene er…?

Stilig båtdekor med Kinaflagg

Legg merke til lekteren i bildet over. Det renner en strøm av de nedover og oppover elven. Styrbord oppover for de som er kjent med det. På ettermiddagen kunne man gått fra de ene til den neste hele veien oppover.

Regn i dag (søndag). Starter med lunsj, se bildet. Full pakke for ca 150.- kr for begge.

Skam på oss, halvparten lå igjen og det var ikke fordi det ikke smakte, men det var for mye mat. På bordene rundt oss var resultatet mye det samme, men kinesere spiser mye og er tynne som økonomien i Venezuela.

Fint med spahotell, 5 stjerner, når det regner ute. Basseng og sauna (ingen kamera i sauna, men i ..). De er like dypt med trynet i mobilen her også. Så nettopp en som mistet 2 heiser og stod likedant når jeg for.

Det ringer på rommet. En dresskledd mann spør om rommet var bra? Sikkert noe av servicen. Husene skraper på skyene nå.

Det kryr av «halvpoliti» her. En jaget meg vennlig ned fra en benk jeg stod på for å ta bilder. Å spise med pinner går bra. Alternativet ser ikke så bra ut selv om vi får engangshansker. Ølglassene er veldig små – trodde noen virkelig var ram på spriten, men det var ikke drammeglass – det bare så slik ut. Har et «clu» om hvor stjernen i logoen til Heineken kommer fra:

Har igjen tatt turen til skyline «showet» og det er verdt reisen.

Trykket på vannet i dusjen er som fra en høytrykksspyler.
På gaten så vi en dame som løp etter hunden sin og la en serviett under før den gjorde forretninger. Vi forlater et land som har kontroll og orden. Kan ikke si vi har sett landet, men opplevd det?

Opp å stå, ut å gå – klar for neste: Hong Kong.

Hong Kong dag 3

Dagen startet tidlig med en drosjetur til flyplassen. Kr 260.- for 45 min, ikke gale.
For første gang opplever jeg at kofferten blir automatisk scannet i skranken og sendt direkte til et utpakningsrom hvor jeg måtte «spette» kofferten. Det var to batterier på størrelse med en halv stikkeeske til Goproèn som måtte ut. Snakk om kontroll.
Flyturen var behagelig, men all annonsering tror jeg var på tre språk: engelsk, mandarin og klassisk kinesisk – mye mas. Inn til Hong Kong gikk det raskt med tog og shuttlebuss.

Vi fikk toppetasjen på hotellet – 20 etg. med andre ord like over bakkeplan.
Lente oss ut vinduet og måtte risikere å knekke nakken for å se toppen på nabobygningen.

Star Ferry over sundet til Hong Kong var første utflukt. Det er øyen som kalles Hong Kong og vi bor i Kowloon som er der «folket» bor. Finansen på andre siden.

Fergen på bildet er jubileumsfergen – 100 år i disse dager.

Straks vi kom over sundet merket vi det vi kanskje kom til å få oppleve: protestantene!
Vi gikk bort for å se på og ble møtt med ungdommer som delte ut kaker, sjokolade og iste. For meg ble dette et veldig sterkt møte og satte hele Shanghaibesøket i et annet lys. Det vi opplevde som stille og orden ble nå en politistat som noen er livredde.
Siden så vi mange taggere slagord på engelsk.

Etter å ha hørt på taler vi ikke forstod ordet av og hørt jublende heiarop, gikk vi videre til «fløybanen» The Tram to the Peak. En slingrende og bratt tur til det kjente utsiktspunktet. Uheldigvis kom det en kraftig regnbyge på toppen som tvang oss til å ta en øl inne, men så: solen skinte ikke – det var blitt mørk når vi kom ut igjen og Wow!!
Dette var det vi var kommet for å se. Fantastisk i mere enn frisk bris, der stod vi å så 500 meter høye skyskrapere vise tekst og bilder på alle sider i hele høyden nok et wow!

Kaninen spratt rundt på alle sider osv………….

Traff min gamle venninne og fikk gitt henne et kyss på halsen da Ingegerd var på do.+

Kvelden ble avsluttet med et måltid som fikk meg å minnes når vi forlater tannlegen etter trippel bedøvelse 🙁 Hot er ordet.

Hong Kong dag 4

Vi tok en formiddagstur i Tempelstreet og fikk med oss noe av det enklere liv her Kowloon. Vi har kommet til at å kombinere frokost og lunsj, det funker bra, men i dag ville vi ikke ha noe varmt. Det er det som serveres døgnet rundt her. Tilslutt fant vi noen som var villig til å servere oss en fransk sandwich. Den var så stekt i olje at den måtte nøytraliseres med sirup.

Hele tiden under lunsjen stod TV`n på med nyheter fra demonstrantene. Det viste seg at mens vi var på The Peak hadde det utviklet seg til det voldelige bare 300 meter under oss. TV bildene viste også politi med gevær (kan ha vært tåregass-gevær).

Nyhetene som går døgnet rundt.

Til damen som serverte, som forøvrig var god i engelsk, fortalte jeg om hvordan vi fulgte dette hjemme og i Europa. Det ble hun veldig glad for å høre. Da vi fortalte at vi hadde vært i Shanghai, ga hun uttrykk for at det var veldig farlig å ta opp emnet der.

Det er 29 grader i dag i motsetning til yr og storm som melder dårlig vær. Neida, – helt knall. Det er så varmt at vi må ta turen over «sundet» igjen for båtturen skyld.
Må bekrefte at det antakeligvis er 50% taxier av alle biler her (fortsatt). Mange biler kjører med doble skilt som jeg antar er for å «entre» Kina.

På øyen er det en verden over trafikken: Fortau går i broer og tunneler og gjerne gjennom kjøpesentre.

De overjordiske fortauene i Hong Kong

Nok en gang traff vi på demonstrantene, men nå var det 4 x så mange og plenty fra pressen. Dette gjør igjen sterke inntrykk.

Demonstranter i stort hopetall.

Vi drar på rommet for å gjøre oss klare til et av turens høydepunkt; Symphony of Lights.
Dagen er perfekt – varmt og lettskyet. Folk samler seg og stemningen er til å ta å føle på og det for bare 10 minutters fyrverkeri fra byens skyskrapere. Et orgie av lys, lasere….

Symphony of light.

På turen tilbake kom vi der vi aldri kommer uten å ta med den andre lommeboken.
Der Louis Vuitton, Dior, Gucci, Cartier, Tiffany osv. ligger. Tok et bilde av Louis Vuitoon inngangen , butikken var et varehus, men alle varane hadde fått plass på kjøkkenet vårt. I inngangen til Dior stod det 3 dresskledde vakter. I alle butikkene var det mye betjening og nesten ikke kunder.

Kokko, men dritstilig – et helt utstillingsvindu for en veske. Det var mange slike vinduer.

Kvelden ble avsluttet i Mong kok og Tempel street, med middag.

Klar for Australia! ;o)))

Blog Kina – det nye Kina

VIKTIG! – for alle som vil legge igjen kommentarer må de klikke på «heading/overskrift» (blog/kart/bilder etc.) der de vil kommentere for å aktivere feltet for kommentarer!

Først en liten historie:
Etter å ha kjøpt billetter/hotell osv. – vi må ha visa til Kina. Den e grei, men er den det?
Kravet er å avgi fingeravtrykk på ambassaden i Oslo og det med to måneders ventetid.
Det tok oss tilsammen 5 timer å skrive søknader og bestille time. Ikke helt billig med 2 flybilletter tur retur i tillegg. Vi få nøye oss med at «stempelet» var stilig. Klikk opp bildet.

Jeg har lenge hatt lyst til å se Shanghai. Det må jo være kommunismens Disneyland. På 25 år gikk byen fra å være uten undergrunnsbane til byen med verdens nest største.
Flytoget er verdens første «svevetog» Maglev. Det skal gå i 430 km/t.
Etter Shanghai kommer Hong Kong på reisen, byen jeg bare må vise til Ingegerd. Verdens mest kompakte by med sine utallelige skyskrapere og «Symphony of light» hvor alle skyskraperne spiller spektakulære lysshow hver kveld.

Guxiang Hotel – Shanghai
Guxiang Hotel – Shanghai på kartet
Hotellet i Hongkong – Xi Hotel, Tsim Sha Tsui – Hong Kong
Xi Hotel, Tsim Sha Tsui – Hong Kong