New York 09

Det ser ut som New York, det bråker som i New York, det lukter som New York, da er det New York. Turens siste stopp. Ikke noe tragedie i det, vi har liksom reist i 5 uker med Bergen som målet. Med 14 gr. er vi godt i rute. 

New York ble nesten som et sjokk, overveldende og veldig støyende. Det er så støyende at det må oppleves, fløyting, sirener og skravling i mobiler hele tiden.

Først litt om dollaren, bra kursen ikke er så ille, men det var disse papirlappene jeg vil skrive om. Hvor ofte har ikke du opplevd å ha lommen full av 10 kr.? Tenk deg samme antall men dobblet i forhold til kursen, det blir mange lapper. 5 og 20 dollarseddlene er nesten lik 1 dollar, så her drar vi opp og blader frem og tilbake. Et foreldet system som hører steinalderen til.

På flyet hadde alle amerikanerne med seg så mye håndbagasje at stuingen var komisk å følge med på. Gamle damer som hadde allverdens tid, om så hele ombordstigningen skulle ta resten av natten.

Om du tror det er mange politibiler i USA og spesielt i N.Y., har du helt rett. I Australia så vi nesten ingen, men her er det bare å snu på hodet. I California var vi gjennom flere radarkontroller.

Limousiner, sorte med sjåfør, rosa med barneselskap, korte, lange og mange, You got it here.

Amerikanerne flagger alle steder, men tar aldri ned flagget. Kanskje logisk å ikke ta det ned, siden de har et flagg på månen. (opp/ned?).

En tur på Time Square lyste bokstavelig opp tilværelsen. Lys og neon er bare forbokstaven. Kreativitet i eksploderende farger. Likte godt Cola skiltet som var: en bunke menn som malte det opp fra baksiden (tok du den?). Om andre byer har fiskerestauranter i alle hus, er her ‘ongoing show’ side om side. David Letterman show er i inngangen ved siden av vår hotellinngang.

Dag 2 N.Y.

Intrepid er et hangarskip fra 1943, med siste havn i N.Y. Der startet dagen, med en rundtur i første rakettubåt. En uderlig sak med hangar på dekk til 2 raketter. Neste var rundt og inni en concord (den som fløy fra det meste). Dekket på hangarskipet var fullt i alle de flytyper vi gutter bygget som modellfly. En god del av månerakettkapslene med opphentingsutstyret ble også vist.

Empire State Building er N.Y.s høyeste bygning, fin plass å få oversikt. Mange heiser og køer (dotter i ørene), 86 etasjer og vi var på toppen. Sammen med maaaange andre tok vi byen i skue. Kort fortalt bor vi i smørøyet, midt på øyen. Det meste foregår her. Time Square, Broadway, Central Park mm. På sydspissen av Manhatten (øyen) er finans og FN byggningen. På grunn av grunnforholdene er det bare syd og midt på Manhatten det er skyskrapere. I mellom er husene mye lavere. Det blir liksom 2 sentrum. Mellom disse ligger Soho, Chinatown, Little Italy mm. Nord for Central park ligger Harlem. Bronx, Queens, Brooklyn og New Jersey ligger ikke på Manhattan, men på ‘fastlandet’.

Siden vi er i smørøyet, fant vi også Rockefeller Center. Der de går på skøyter i alle filmer. Eller for de trege, der det store juletreet står.

Apple Store N.Y. er verdenskjent for sitt design. Bare en stor glasshytte over bakken som er nedgang til selve butikken. Imponerende, men overraskende nok, syntes vi den i Sydney tok kaken.

Hvor mange filmteam vi har sett i dag er ikke jeg sikker på, men mange er det. Hele gater med utstyr og biler.

Everything aint great in USA. Er drita lei alle regningene som syntes helt uforutsigbare. + moms x X tips. 70kr. (17% plusset på etter Tax) i pålagt tips for en vanlig middag med pils, er for drøyt. Husk at dette er kostnader som ikke står på menyen, ikke så vi de noen andre steder heller. Betaler du med runde summer eks.: med 20 dollar når det koster 14$, spør de om du skal ha igjen noe? Dette skjer hver gang. På en og samme pub betaler vi en dag uten og en dag med skatt? Tiggere og enda flere tiggere. Har skrevet om dette før, men aktualiteten bare øker.

Midt på natten var jeg sikker på at noen hadde satt stereoanlegget på fullt. Det var bare det at vi hadde ikke noe stereo. En titt ut vinduet ga forklaringen, noen afroamerikanere (de kalles det her) hadde åpnet alle dørene og bakluken i en stor Range Rover. Inne i der må det ha vært et stereoanlegg som neppe finnes i Norge. De danset krigsdans rundt bilen, klokken var 4 om natten. Forbannete naboer fikk en slutt på dansen.

Nå er verdens mest berømte byggeplass besøkt. Flere turister enn arbeidsfolk, riktignok er det lørdag, selv på Ground Zero.

Wall street var knøttlite, nesten på størrelse med Skostredet i Bergen. Kan no skryte av at eg fikk fikset tursekken der (hos en skomaker).

Akkurat nå sitter vi på Pir 17 i pissregn og 20gr. Ser på gamle båter mens vi venter på opplett. I dag er vi som noen skjønner syd på Manhattan. Strømmen forbi her er nesten som under Strømmebro, meget kraftig. Ser mange båter sliter. Det meste er lektere og slepebåter + en god del havnetaxier.

10.000$ i belønning dersom du vet om noen som skyter/har skutt på politiet. Dette er fra en klebelapp på en politibil. Politiet kan ved en hver anledning uten grunn ransake vesker og bagger. Opplyst på undergrunnen. Pluss en drøss meldinger om lommetyver, men de har vi jo hjemme også.

Snart er vi på Imax 3D kino – noe med kjøttboller? Solen skinner igjen ;-).

Filmopplevelsen var noe helt nytt. Knivskarpt, knall lyd og i 3D. Husker ikke hva filmen het, men knallartig i 3D. 

Lørdagskveld på Time Square og dobbelt så mange mennesker som de andre kveldene. Limousinene er 3 – 4 doblet med vakre velkledde mennesker og noen med snobbete ungdommer.

Det er noe magiskt med fullmåne, flyktige skyer og lyssatte skyskrapere. Aldri har vi sett fullmånen i en slik setting. Med kamera og stativ klarte vi å fange noe av magien.

Søndag formiddag passerte vi et gatemarked i Lexington Avenue på vei til FN bygningen. Markedet må ha vært flere km. FN bygningen var litt trist der den lå med låste porter og uten flagg. Nå spiser vi frokost og rekker en tur innom Central Park før taxien til Newark (flyplassen). Det ser ut som om det er en eller annen feiring som skal foregå i dag. Masse avsperringer og politi i paradeuniformer. Når vi spurte folk om hvilken dag som feires, var svaret: det er så mange parader at vi har ikke peiling.

Vi ville dra med Shuttle bus til flyplassen, men det var ikke å oppdrive. Hotellet tilbød sin bil for lavere pris enn taxi. Hva dukker opp, jo en slik bil vi var drita nysgjerrig på å få se inni. En sort limousin, av den laaaange typen. Der satt vi i 6 seter sofa + ekstra seter, TV, stereo og bar 😉

Fra flyplassen fikk vi beskuet hvor høy Empire State Building egentlig er. Herfra ser vi hele ‘skylinen’ i N.Y. Det ligner på et forlatt middagsbord der Empire State er lysestaken.

New York er en summende bikube som tømmer en hver lommebok. Østkysten med California var mer hyggelig og personlig. USA er et effektivt samfunn som blir upersonlig og gir med den ene hånden og tar med den andre. En kamp hvor alle skal lengre opp på stigen, ha sin del av kaken. Det begynner med tips. Ikke takk for tips, men et surt tryne dersom du betalte for lite. Kontrastene ble vel for store fra Cook Islands, som kan regnes som en motpol.

En liten kuriositet, vi passerte nettopp over Sydney – på New Foundland. Aldri hørt om?

Turens første pulskick kom ved landing i Düsseldorf. Vi følte hjulene touch’et bakken, så bar det rett til værs igjen. Kl. var 05.5930 og fly har ikke lov å lande i Tyskland før kl 0600. Flygeren sa det selv: vi manglet 30 sekunder. Nesten som på Rarotonga, tysk presisjon.

Så avsluttes reisen med mange småfly (kalt regionale) ut fra Düsseldorf. Merkelig nok startet reisen med mange store fly ut fra München.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *