Key West dag 36

Lets go west – Key West

Key står for øy og når den er et av de vestligste stedene i USA, blir det Key West.Key er en annen form av Kays som er mere brukt.

Denne morgenen var ikke noe unntak, opp kl 0600 for tur sydover til et vestlig punkt. Som kjent er Key West også det sydligste punktet i USA.

Enden på highway 1. En busstur på ca 4 timer hver vei, men med flott utsikt over sjø og Everglades. Det var i hvert fall tanken. Det viste seg at vi skulle passere 42 øyer og 43 broer. Nå er nå øyene større enn broene, ja noen var ganske store med mye vegetasjon langs veien. Vegetasjonen kunne være ganske høy og fordelen da var å sitte i «2 etg.» i bussen. Jeg tror en biltur kunne blitt litt «kjedelig». For langt uten å se det man trodde…. Turen gikk ganske greit, med en guide som snakket ustoppelig på spansk og engelsk. Informasjonen var grei å ta med og ga litt mere dybde til turen.

Enkelt å legge rør i varmen

Tar med noen ord om taxisjåføren bort til bussen. Han pratet i vei på amerikansk med dialekt som de fleste gjøre her.

Tar med noen ord om taxisjåføren bort til bussen. Han pratet i vei på amerikansk med dialekt som de fleste gjøre her. Hvor er dere fra: Norge. Dere har 5 mill. innbyggere: ja? (Hvordan vet han det). Dere vant alt gull i siste vinter Olympiade: Ja og vi slo russerne godt! Min tur: hvor er du fra: Russland (hadde en mistanke om det). Han – Dere vant Grand Prix i Russland med Fairytail: Ja – det var Rybak. Spiser dere svensk surstrømming: Nei – vi har lutefisk. 

Han hadde fått med hele familien fra Usbekistan for 20 år siden.

Som en sidekommentar: antakeligvis er 50% i denne byen (Miami) spansktalende.

Tilbake til turen som forlot Miami med soloppgang bak skylinen – flott.

I starten av 1900 bygget en amerikaner sammen med Rockefeller for egne penger en jernbane fra Miami helt til Key West for egne penger. Det tok 7 år, omtrent det samme som bybanen til Fyllingsdalen. Det er denne jernbanen som er grunnlaget for highway 1 i dag, etter at store deler av jernbanen ble skylt på havet under en «hurricane» i 1935.

Lange broer

Turen ned til Key West var fin, om litt lang – men til slutt stod vi der. Dette må være en av verdens største turistfeller med 4 milioner i året på en øy du lett går rundt. Det var mye historie og veldig mange fine gamle bygninger i stilige pastellfarger med spennende kombinasjoner.

Klassisk hus

Litt info om Key West:

Utenfor ligger verdens tredje største korallrev. På det skal det være flere skipsvrak enn noe annet sted i verden. Oppfattet jeg det riktig, skal det være like mange vrak der som i resten av verden. Frem til ca 1930 var dette USA`s rikeste by basert på berging, siden har det blitt bare turisme som de må leve VELDIG godt av. Ferskvannet må hentes fra «land». Marinen har en av sine større baser her. Den ble etablert tidlig for å stoppe sjørøveri.

Lenger kommer du ikke og køen for selfie var lenge enn polkø i gamle dager

Mange snopebutikker her for utsøkt kunst (sånn som alle kan like – bare ikke prisen). Halloween er startet flere steder, men huset under tar kaken!! 

Halloween

Da vi kom tilbake, så vi en som må ha vært godt «kanon». Lukeparkeringen avslørte han. Han hadde truffet en stolpe som laget en perfekt V i fronten, nesten inn til frontruten. Dette må ha skjedd minutter før vi kom. Damp/røyk stod fortsatt ut fra panseret. Alt dette i en trang sidegate, forstår ikke hvilken fart han må ha hatt?

Dette er den delen av USA hvor de «store» amerikanerne finnes. Ikke forstår jeg hvordan de kommer ned i et fly/buss-sete?

Priser og mva, tips etc er håpløst  – her skal alt tipses, helst mye.

Snop

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *